Leksand

Historien i Leksand börjar långt innan regelbundna noteringar om befolkningen började. Långt förresten? Det vet vi ju inte, och lär aldrig få reda på heller.

De noteringar jag har börjar det första decenniet på 1700-talet. Det handlar om bondefolk på Noret och Almberg. De båda grenarna knyts ihop i Yttermo 1808, där min mormor föds på gården Orrknarren 86 år senare.

Innan dess har de personer som med tiden blir jag bott på Heden, Rätlindor, Västanmor, Östanmor, Söder Lindberg, Skedberg, Styrsöbo och Åkerö. Namn som Tätting, Erkers, Smäck finns också i röret. Än idag ägs gården i Leksand av Erkers.

Erkes

Första gången Erkers dyker upp i mina noteringar är för Eric Nilsson (f Åkerö 1750). Hans far hette Ersson. Kan Erkes vara en omskrivning av Erikens? Den typen av namnsättning förekommer i Medelpad, så varför inte också i Leksand. I vilket fall som hellst så har namnet använts i samma släkt i minst 250 år och det är inte så illa i en bondesläkt.

Tätting

Tätting dyker upp en generation tidigare. 25 år före Erkes i mina noteringar. Det är lite konstigt att inte Tätting levde med eftersom mormors far hette Tätting. Erkers kom från mormorsmor! Varför följde inte namnet, på samma sätt som på de flesta andra håll, mannen? Tätting är å andra sidan ett vanilgare namn, så det var kanske anledningen att Erkers passade bättre.

 

Bergslagen, Guldheden, Bohuslän, Leksand, Horla,