Lagring och så

För att skapa överblick och ordning i sitt forskarmaterial måste materialet sparas på ett överskådligt sätt.

Det finns flera metoder för detta, allt från en låda med lite handlingar till en världsomspännande databas. Det som avgör metodvalet kan vara flera orsaker; kunskap, datamängd, ekonomi, syfte mm.

Har man fler uppgifter än vad som går att överblicka med ett ögonkast bör nog lådan bytas ut mot något annat.

På marknaden finns idag en uppsjö applikationer för hantering av genealogiska uppgifter. Allt ifrån gratisvaror till årsabonnemang. 

De flesta gratisvaror är inte gratisvaror egentligen. Du behöver inte forska särskilt länge förrän du inser att du skulle vilja registrera lite fler detaljer än vad som presenteras i gratisversionen. För att komma åt fler möjligheter, som inte behöver vara finesser, så kostar det pengar. Ibland stora pengar.

Det du matar in i dessa databaser kommer ändra forskare åt, utan att du kan styra det. Du kan också komma åt andra forskares resultat. Men då kostar det en slant. Det är så de finansierar dessa siter. De tar betalt för din forskning!

En del av gratisprogrammen, tex MyHeritage och Ancestry, sparar ditt forskningsmaterial på en global server med miljontals forskare. En jättefördel med detta är att du kan komma åt din forskning var du än är och oavsett vilken plattform du använder; Mobil, Platta eller Dator.

Det är så fint ordnat så att mellan det som jag här betecknat som ytterligheter finns flera olika varianter. Inte minst baserade på den hårdvara du använder. Under alla förhållanden så är det oftast värt att köpa en applikation. Du får då med alla finesser och vet att det, så länge du inte byter applikation, inte kommer några sura kostnader i efterhand. Dessutom styr du då själv till 100% vad andra skall komma åt.

 

Databasen Källor Orter Litteratur DNA